Kasza kuskus – skąd pochodzi?

Światowa historia kuskusu zaczęła się  przynajmniej w VII wieku, ale stosunkowo niedawno kasza dostępne m.in. w Bee.pl ta zaczęła być wykorzystywana w kuchni europejskiej. Podaje się ją jako dodatek do wielu potraw obiadowych. To produkt bardzo wszechstronny i uwielbiany na całym świecie. Skąd przywędrowała do nas kasza kuskus?

Czym jest kuskus? 

Kuskus to kasza wytwarzana z pszenicy durum. Rzadziej podstawę stanowią inne zboża, na przykład ryż, czy też jęczmień. Kuskus z wyglądu przypomina nieco kaszę jaglaną ze względu na kształt i jego kolor. Ojczyzną, z której pochodzi kuskus jest Afryka Północna. To tam stanowił podstawę kuchni zarówno berberyjskiej, jak i maghrebskiej.

Według tradycji niegdyś zbieraniem kuskusu zajmowały się tylko kobiety. Ziarna były mielone, spryskiwane wodą, posypane drobną mąką, a następnie tworzone ręcznie, które na koniec przesiewano przez sito. Następnie powstały produkt był poddawany suszeniu na słońcu. Powstałą w ten sposób kaszę przechowywano w ceramice. Obecnie metoda ta jest stosowana bardzo rzadko. W 2020 roku otrzymała status niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Wartości odżywcze kaszy kuskus 

Kuskus to produkt zawierający dużo węglowodanów, ale jednocześnie uważa się go za dobre źródło błonnika oraz białka. W swoim składzie ma też korzystne minerały, takie jak: cynk, wapń, potas, czy magnez. Witaminy w kaszy kuskus to te z grupy E I B.

100-gram kaszy kuskus kuskusu zawiera:

– 376 kcal
– 12,8 g białka
– 77,4 g węglowodanów
– 0,64 g tłuszczu

Kuskus a uczucie sytości 

Kuskus, w szczególności ten pełnoziarnisty jest doskonałym źródłem błonnika. Jedna porcja ważąca 100 g zawiera nawet do 5 g błonnika pokarmowego. Pomaga on na dłużej odczuwać sytość i zapobiega nagłym atakom głodu. Jednocześnie  pozytywnie działając na wydzielanie hormonu greliny. Dodatkowo poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom złego cholesterolu. Jedzenie kaszy kuskus może też pomóc w eliminacji toksyn z naszego organizmu.