Kasza jako nie tylko dodatek do kotleta

Znana już ponad dwa tysiące lat temu, przywędrowała później z Chin do Europy. Czy chodzi o recepturę wytwarzania papieru? Skądże znowu. W tym przypadku mowa o kaszy jaglanej. Kasze jako cała kategoria, były podstawą polskiej kuchni, a taki stan rzeczy zmieniły dopiero ziemniaki.

Potrawy z kaszą

Kasze to nie tylko dodatek do kotleta i surówki, ale także składnik różnorakich potraw i… deserów! Nawet zwyczajny słownik języka polskiego pokaże nam obok kaszy kaszankę. Ten wyrób wędliniarski zawiera również krew i podroby. Nie brzmi zachęcająco? Spójrzmy gdzie jeszcze znajdzie się bestseller kasza. Kaszę dodamy również do zup i sałatek. Jeśli dość mamy mięsa i stwierdzimy, że schabowy jednak nie jest królem polskiego stołu, możemy usmażyć kotlety z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Do ugotowanej kaszy wystarczy dodać jajko, przyprawy i wegetariańskie kotlety gotowe! Po obiedzie aż wstyd nie zjeść deseru, więc aby spalić część kalorii przyswojonych z dania głównego, upieczemy ciasteczka z kaszy gryczanej czy jaglanej.

Wygoda czy kaszana?

Niejedna pani domu rezygnuje z gotowania ziemniaków z powodów czysto praktycznych – ich obieranie jest niezmiernie nużące, a zdanie „Obiad będzie jak ziemniaki się ugotują” doprowadziło już do niejednej kłótni domowej. Kaszy na szczęście nie trzeba obierać, a w zależności od rodzaju, jej przygotowanie może zająć nawet tylko pięć minut! Tak, mowa o kaszy kuskus, którą wystarczy jedynie zalać wrzątkiem. Inne rodzaje kasz ugotują się w 15-30 minut, a do garnka zaleca się je wrzucać bez żadnych dodatkowych foliowych opakowań, które ułatwiają ich odmierzanie, ale mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Kasza kaszy nierówna

Najpopularniejsze w Polsce kasze to kasza gryczana, jęczmienna i jaglana, choć w sklepach znaleźć można także:

– kuskus,

– kaszę owsianą,

– orkiszową,

komosę ryżową.

Ta ostatnia, zwana również quinoa, jest chyba najbogatszą w składniki odżywcze. Wybór kaszy może zależeć od stanu zdrowia i preferencji smakowych. Podczas gdy kasza gryczana może pomóc w procesach zapalnych i miażdżycy, kasza jaglana może działać rozgrzewająco.

Niezależnie od tego co chcemy przyrządzić, kasza zawsze okaże się przydatna w kulinarnych zmaganiach.